چکیده
یک تغییر چشمگیر طی دهه ها
انقلاب صنعتی مسائل مهم زیست محیطی را به جامعه بشری وارد کرد. در فاصله سده های هجدهم و نوزدهم ، ابتدا انگلیس و سپس چندین کشور دیگر اقتصاد خود را متحول کرده و به سمت صنعتی شدن پیش رفتند.
انتقال به اقتصاد صنعتی سوالاتی را در رابطه با تعادل بین شدت آلودگی، سود و کیفیت زندگی ایجاد کرد. استفاده زیاد از انرژی، توسعه صنایع جدید، استخراج، حمل و نقل و استفاده از توان عظیم مواد، دگرگونی های مواد و تولید ضایعات به موازات عدم دانش در مورد پیامد فعالیت صنعتی منجر به آسیب قابل توجهی به محیط زیست شد. در نتیجه، کشورهای مختلف شروع به سرمایه گذاری در جهت کسب دانش دانش و مهندسی محیط زیست و همچنین تنظیم مقررات زیست محیطی مناسب و استفاده از آنها برای کنترل و به حداقل رساندن تأثیرات زیست محیطی بر زندگی ما کردند.
ایران یکی از کشورهایی است که حرکت به سمت صنعتی شدن را انتخاب کرده است. همانطور که در بالا ذکر شد، در این فرآیند هندسه صنعت در حال تغییر است و بنابراین، وقوع و مشاهده تأثیر قابل توجه بر محیط زیست کشور اجتناب ناپذیر است. نویسنده معتقد است که مثال کانادا ممکن است برخی از بینشهایی را در فرآیندهایی که ممکن است به متخصصان و دولتمردان ایرانی در مدیریت مسائل زیست محیطی کشور کمک کند ، معرفی کند.
در این ارائه، ما در مورد داستان کانادا به عنوان کشوری بحث خواهیم کرد که در ابتدا در توسعه صنعت خود با مسائل زیست محیطی زیادی روبرو شده است. بعداً، کانادا شرایط را با شرایط کاملاً پایدار مدیریت کرد. علاوه بر این، علوم و مهندسی محیط زیست به بخش مهمی از اقتصاد کانادا تبدیل شده و به عنوان اقدامی محافظتی برای اقتصاد و محیط زیست عمل می کنند.
سخنران اصلی مراسم، جناب آقای دکتر سهرابی درباره وضعیت امروزی محیط زیست کانادا، گذشته کانادا و توسعه ی پایدار در قانون محیط زیستی کانادا توضیحاتی را ارائه فرمودند:
وضعیت حال حاضر محیط زیست کانادا:
جمعیت بزرگسال کانادا از نظر آگاهی محیط زیستی که بداند چه رویکردی با مسئله ی محیط زیستی داشته باشد (وضعیت بسیار خوبی دارد(
از نظر آگاهی: کودکان ۳ تا ۱۳ سال آگاهی خیلی خوبی نسبت به مسائل محیط زیستی دور و برشان و ۷۰درصد طبق مطالعاتی که صورت گرفته نسبت به مسائل محیط زیستی اطرافشان آگاهی دارند (جامعه نسبت به مسائل محیط زیستی اطرافش آگاه است(
قوانین محیط زیستی در کانادا در سه سطح وجود دارد: ۱- قوانین دولت فدرال ۲- قوانین دولت های استانی و ۳- قوانینی که شهرها می توانند برای شرایط محیط زیستی اجرا کنند.
اصلی ترین قانون و استانداردهایی که وجود دارد برای وزارت محیط زیست کاناداست که در واقع استانداردها و روش های محیط زیستی که در کانادا نیاز است به صورت خیلی جزیی همه را بیان می کند.
نکته ی مهم این است که استان ها هستند که در محدوده ی خودشان صنایع، کشاورزی، جنگلداری، معدن و هر فعالیت صنعتی دیگری را کنترل می کنند و در محدوده ی استان ها دولت استانی مالک همه ی منابعی است که وجود دارد و هرگونه بهره برداری که از طبیعت انجام می شود شامل: معادن، نفت و گاز، جنگلداری، کشاورزی و یا اینکه درواقع کارخانه ای زده شود تحت نظارت دولت های استانی است همه ی دولت های استانی در حال حاضر برای آلودگی آب و آلودگی هوا قوانین بسیار کاملی را ستاپ کرده اند که درواقع دنبال کننده ی قوانین کشور هستند.
گذشته کانادا:
گذشته ی کانادا چگونه بوده است؟ همیشه به محیط زیست احترام می گذاشته یا خیر؟
خیر اینگونه نبوده است. قوانین محیط زیستی وجود نداشته است و اطلاعاتی از فعالیت هایی که انجام می شده وجود نداشته است و توجهی به محیط زیست نداشتند.
منظور از توسعه ی پایدار در قانون محیط زیستی کانادا چیست؟
منظور از توسعه ی پایدار در این قانون این است که توسعه براساس نیازهای فعلی صورت بگیرد بدون اینکه نیازهای نسل آینده را نتواند فراهم کند یا از بین ببرد در نتیجه نسل آینده وقتی خودش را در معرض این قانون محیط زیستی می بیند آن هم برای نسل آینده اش باید همین شرایط را فراهم کند پس یک شرایط پایداری در کانادا باید برقرار شود.
در سال ۲۰۱۴ کارهایی که برای جلوگیری از بروز آلودگی صورت گرفته دسته بندی شده است. مهمترین کار برای جلوگیری از آلودگی ۱- آموزش ۲- استفاده از روش های مناسب برای انجام کارهاست.
نکات مهم وبینار از زبان دکتر خالصی:
قوانین استانی و محلی متفاوت است قوانین می توانند متفاوت باشند که این مسئله ی مهمی است. نکته ی دیگر بحث شفافیت و عمومی بودن گزارش هاست و اینکه هزینه ی پاکسازی و بازسازی زیست محیطی آلودگی هایی که ما انجام می دهیم را فرزندان ما باید بپردازند.
دکتر خالصی در زمینه شروع فعالیت ها و قانون گذاری پرسیدند:
برای انجام فعالیت در زمینه های مختلف به عنوان مثال وقتی که در محدوده ی معدنی می خواهیم کار کنیم به حدود ۱۸ الی ۱۹ مجوز نیاز است (هر بخش مجوز جداگانه می خواهد) آیا در کانادا یک قانون جامع وجود دارد یا برای هرکدام قوانین جداگانه ای وجود دارد؟
در ارتباط با محیط زیست اگر بخواهیم فعالیتی انجام دهیم کلیتش در یک دفتر یا اداره رسیدگی می شود گزارشی هم که تهیه می کنیم بعضا یکی است. قوانین هم از یکجا ابلاغ می شوند ولی ما سه مرحله قانون گذاری داریم: ۱- شهری ۲- استانی ۳- فدرال.
• پرسش های حاضرین در وبینار:
♦ آیا قوانین به صورت بخش بخش است یعنی برای آب، خاک، تالاب و... قوانین متعددی وجود دارد یا اینکه یک قانون جامع وجود دارد؟
اینجا شرایط محیطی فرق می کند استان ها از نظر جمعیتی یا اقلیتی متفاوت هستند (بعضی مناطق خشک ترند و بعضی مناطق بالعکس) در این صورت مسئله، میزان آبی که برداشت می شود می باشد یعنی اگر قرار باشد هرکسی بدون برنامه از این آب استفاده کند امکان پذیر نیست در نتیجه قانون سفت و سختی درباره ی استفاده از آب زیرزمینی و میزان آن وجود دارد.
♦ چه کسی روی برداشت ها نظارت می کند؟ چه کسی مسئول پایش ها و اجرای برنامه هاست؟
نکته ی بسیار عالی بود که مطرح شد مثلا شما شرکتی دارید که یک فعالیت صنعتی یا معدنی و... انجام می دهد این شرکت موظف است که پایش های دوره ای داشته باشد بنابر آن تصمیمی که در ابتدا توسط مجموعه ی قانون گذار گرفته شده است ممکن است (یک تا سه بار در سال) مجبور باشید پایش انجام دهید شما موظفید این پایش را انجام دهید چه اتفاقی می افتد اگر من اجازه بدم شما پایش را انجام دهید که نمونه هایی بردارید یا حتی بسازید که آن نمونه نشان دهد که شما وضعیت خوبی دارید از نظر محیط زیستی آلوده نمی کنید ولی مثلا دارید آلوده می کنید آنوقت دولت می گوید شما نمی توانید پایش انجام دهید شما به عنوان شرکتی که دارید فعالیت می کنید پول پایش را به شرکت سومی می دهید این شرکت سوم پایش را انجام می دهد این شرکت سوم درواقع براساس قانون (برنامه ای که قانون گذار برای شرکت گذاشته است) مصوب شده است برای شما پایش را انجام می دهد (ممکن است ۳بار، ۲بار یا ۱بار در سال باشد) این نحوه ی نمونه برداری - پارامترهایی که باید برای آن نمونه برداری انجام شود - شرایط نمونه - با چه روشی آنالیز شود؟ همگی در گزارش می آید و دولت از شما می خواهد به این موارد رسیدگی کنید.
♦ این اطلاعات به صورت Web GIS هم ارایه می شوند؟ از GIS در نمونه برداری ها استفاده می شود؟ آیا نمونه هایی وجود دارد که ارایه ی اطلاعات به دستگاه ها یا به مردم به صورت Web GIS باشد؟
برای مثال یک شخص یک مجموعه ی معدنی دارد ما هم برایش مانیتورینگ انجام می دهیم ما اگر بخواهیم که در واقع بیش از مینیممی که قانون تعیین کرده است انجام دهیم ولی آن شخص می گوید من پول ندارم و نمی توانم پرداخت کنم ولی یک زمانی است مثلا یک سایتی آلوده شده است خط لوله ای دچار نقص شده است از آن مواد نفتی خارج شده و در محیط بزرگی پخش شده است ممکن است کار بازسازی آن را بهتر انجام دهند (کارهای سمپلینگ و...) در این صورت بله انجام می شود.
♦ در Web GIS بحثی به اسم نقشه های هوشمند داریم که در آن کسی که می خواهد ارزیابی کند نیازی ندارد که GIS کار بازه ها را تعریف کند خودش می تواند بازه ها را به صورت آنلاین تنظیم کند و بازه رنگ ها تفکیک می شوند آیا می توان این را به عنوان یک کار پیشنهاد کرد؟
این نقشه ها در سطح دولتی وجود دارند (در اداراتی که کارشان مرتبط است). زمینه ی کاری هم شرکت های خصوصی وجود دارند اما چندان علاقه مند نیستند مگر اینکه چیزی مانند معدن باشد اما از نظر محیط زیست خیر.
♦ در اروپا مخصوصا در آلمان بحث احیای معدن را داریم که در آن یک گلخانه یا فضای تفریحی ایجاد کرده اند این امر در کانادا به چه شکلی است؟ آیا امکان پذیر است؟ چگونه احیا می تواند سودآور هم باشد؟ دولت به چه صورت کمک می کند؟
اول اینکه یک سری معادن نزدیک شهرهای بزرگ بوده اند که قبل از تصویب قوانین جدید محیط زیست تمام شده اند و دولت شرایطی را فراهم کرده است که به صورت ژئوتوریسم احیا شده است ولی الان در قوانین جدید به این صورت است که نگاه به سودآوری معدن نمی کنیم در نظر میگیریم که آیا احیا اقتصادی است یا خیر؟
♦ برای مشاهده فیلم وبینار اینجا را کلیک کنید.
دفعات مشاهده: 886 بار |
دفعات چاپ: 203 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر