مقدمه دیپلماسی دانش از پرظرفیتترین و بیطرفانهترین حوزهها در گسترش روابط علمی ایران با جهان پیرامون میباشد. ضرورتهای علمی و فنی در انتقال دانش فنی، الزامات فرهنگی و اجتماعی در رویارویی با چالشهای مرتبط و بایستگیهای تجاری در بسط روابط کسب و کار، ما را بر آن میدارد که مطالعات بینالملل را جدی بگیریم و به گسترش پیوندهای علمی و فنی با سایر ملل اهتمام ورزیم. هسته اصلی مرکز تحت عنوان "مرکز مطالعات اروپا" در سال ۲۰۱۶ پایهریزی شد، تا اینکه در سال ۲۰۲۳ به عنوان "مرکز مطالعات بینالملل" تغییر نام داد. از اهداف مرکز به تقویت بنیانهای علمی و تسهیل مبادلات علمی در راستای توسعه روابط علمی، فنی و فرهنگی ایران با سایر ملل میتوان اشاره نمود. اهداف مرکز مطالعات بینالمللی با هدف اصلی ایجاد بستری برای تبادل دانش و تجربیات در قالب دورههای بینالمللی مشترک، درک چالشهای علمی و تعاملات فناورانه در دنیای معاصر و ارائه راهکارهای عملی ایجاد شده است.همچنین، مسئولیت ارزیابی و تقویت جایگاه بینالمللی دانشگاه از طریق مطالعه نمایهها و شناسههای بینالمللی، تهیه گزارشهای مربوطه و ارائه راهکارهای برخورداری از ظرفیت های ایجاد شده را بر عهده خواهد داشت.مطالعه و شناسایی قابلیتها، فرصتها، و چالشهای همکاری و تعامل ذینفعان دانشگاه خوارزمی با سایر دانشگاهها و بنیادهای ملی و بینالمللی برای تامین اهداف تعیین شده ذیل اسناد سازمانی و ملی مهم و حیاتی است.مجموعه این اقدامات مطالعاتی و راهبردی در راستای دستورالعمل مقام معظم رهبری (مدظله العالی) برای تقویت تعاملات علمی، آموزشی، و پژوهشی با کشورهای دوست و به منظور پیشبرد اهداف دانشگاه خوارزمی در سطح بینالمللی انجام میشود. هدف این اقدامات، فراهم آوردن زمینه های لازم برای توسعه همکاریهای موثر علمی و فناورانه است.بصورت مشخص مهمترین اهداف تعیین شده ذیل مرکز مطالعات بینالمللی به شرح ذیل قابل تفکیک است: ۱ .ایجاد مرکزی پیشرو در تعاملات علمی و فرهنگی بینالمللی، با تمرکز بر ایجاد و توسعه شبکههای دانشپایه و فناوریهای اطلاعاتی. ۲ .تقویت و افزایش حضور دانشگاه خوارزمی در جوامع بینالمللی از طریق توسعه همکاریهای موثر و استراتژیک. ۳ .برنامهریزی و هماهنگی در برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی و همایشهای منطقهای یا بینالمللی. ۴ .شناسایی امکانات علمی بینالمللی برای رفع نیازهای پژوهشی کشور. ۵ .پیشبرد همکاریهای دانشگاهی و تحقیقاتی با تأکید بر مزیتهای رقابتی و اولویتهای پژوهشی کشور در وهله اول و دانشگاه در وهله دوم. ۶ .ترویج تبادلات علمی و فرهنگی بهعنوان بخشی از مأموریت دانشگاه در سطح بینالمللی. ۷.تسهیل دسترسی و بهرهبرداری از منابع و امکانات علمی بینالمللی برای پاسخگویی به نیازهای پژوهشی ملی. ۸ .ارتقاء جایگاه دانشگاه در سطح بینالمللی با استفاده از فعالیتها و ابتکارات نوآورانه و مطالعاتی. ۹ .پیشبرد و تقویت ارتباطات با مراکز علمی و دانشگاهی برتر جهانی و فراهمآوری فرصتهای مطالعاتی متقابل. ۱۰ .تحقق بخشیدن به همکاریهای ملی و بینالمللی موثر با هدف توسعه دانش و فناوری متناسب با نیازهای کشور. ۱۱ .فراهم آوردن بستری برای تعاملات پژوهشی و آموزشی مشترک، با ایجاد شرایط مناسب برای همکاریهای بینالمللی. ۱۲ .ارتقاء دانش و آگاهیهای بینالمللی دانشجویان و اعضای هیئت علمی بهعنوان بخشی از تعهدات علمی و آموزشی دانشگاه. ۱۳.ایجاد بانک اطلاعاتی دانشگاههای ملی و بینالمللی با اشتراکات و علایق بینالمللی مشترک
مسئولیتها
براساس چشمانداز و نیز ماموریت مرکز، موارد زیر را میتوان به عنوان مسئولیتهای کلیدی مرکز مطالعات بینالمللی دانشگاه ذکر نمود:
۱. توسعه استراتژیها و ابتکارات برای تقویت همکاریهای بینالمللی و افزایش حضور جهانی دانشگاه به منظور تبدیل شدن به هاب مطالعاتی در حوزههای تعاملات علمی و فرهنگی.
۲. تحقیق و ارزیابی فرصتهای همکاری با موسسات علمی و تحقیقاتی بینالمللی برای پشتیبانی از تعاملات علمی و فرهنگی.
۳. پایش و ارتقاء وضعیت دانشگاه در رتبهبندیها و سیستمهای بینالمللی در راستای چشمانداز و ماموریت مرکز مطالعات.
۴. بهبود سیستمهای گزارشدهی و عملکرد بینالمللی دانشگاه بر اساس فناوریهای اطلاعاتی و دادهپایه.
۵. استفاده از تجربیات بینالمللی برای شناسایی و حل مسائل بنیادی و توسعه علمی.
۶. برنامهریزی برگزاری برنامههای آموزشی، رویدادها و کارگاههای بینالمللی که تعاملات علمی و فرهنگی را تقویت میکنند.
۷. ایجاد ارتباطات مستحکم با دانشگاهها و نهادهای بینالمللی برای پشتیبانی از تبادلات دانش و فناوری با تمرکز بر مزیتهای نسبی کشور و کشورهای دوست و شرکا استراتژیک.
۸. شناسایی منابع و فرصتهای علمی و فنآورانه بینالمللی که میتوانند نیازهای پژوهشی دانشگاه را برآورده سازند و معرفی آنها به جامعه دانشگاهی.
۹. ارتقاء برند و شناخت بینالمللی دانشگاه از طریق فعالیتهای فرهنگی و آموزشی.
۱۰. جمعآوری اطلاعات از اعضای هیئت علمی با تجربه بینالمللی و علاقهمند به همکاریهای فرامرزی.
۱۱. جذب و پرورش استعدادهای متمایل به فعالیتهای بینالمللی در راستای تقویت تعاملات دانشگاهی و فناورانه.
۱۲.تعریف و هدایت موضوعات پژوهشی مرتبط با مسائل بینالمللی و توسعه همکاریهای پژوهشی مشترک.
۱۳.همکاری با دانشکدهها برای اجرای برنامههای تابستانی و زمستانی بینالمللی، تقویت پایگاه دانش و فناوریهای نوین.
نشانی مطلب در وبگاه مرکز مطالعات بین الملل: http://khu.ac.ir/find-84.28982.71238.fa.html برگشت به اصل مطلب